poniedziałek, 26 sierpnia 2013

Grecki quiche z mięsem mielonym

Inspiracją na dziś był przepis znaleziony w wakacyjnym numerze "To jest pyszne". Kilka modyfikacji i wyszło pysznie! Ze zrobieniem zdjęć chciałam poczekać do rana, ale zapach po wyjęciu z piekarnika był bezlitosny. A do rana to z tarty zostaną już tylko okruszki :)


LISTA ZAKUPÓW

1 cebula
3 ząbki czosnku
1 mała papryczka chili
2 łyżki oleju rzepakowego
200 gram fety
500 gram mieszanego mięsa mielonego
500 gram ziemniaków
3 łyżki śmietany
2 jajka
kilka płatów ciasta filo
(można zastąpić ciastem francuskim)
czerwona papryka konserwowa
połowa żółtej papryki
8 pomidorków koktajlowych
sól, pieprz, słodka papryka, sól ziołowa 


PRZYGOTOWANIE

Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju. Pokrojoną w kostkę cebulę, czosnek i papryczkę podsmażamy. Dodajemy mięso mielone i smażymy kilka minut. Doprawiamy solą, pieprzem, papryką. Zdejmujemy z patelni a na pozostałym tłuszczu podsmażamy pokrojone w drobną kostkę ziemniaczki, ok 15 min. Doprawiamy je solą ziołową. Fetę kruszymy i połowę mieszamy razem z jajkiem i 3 łyzkami śmietan. Paprykę kroimy na dość duże kawałki, pomidorki na połóweczki.
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Formę do quiche smarujemy masłem, bądź wykładamy papierem do pieczenia. Układamy pierwszą warstwę ciasta tak, aby lekko wystawała za brzegi formy. układamy kolejne warstwy smarując je delikatnie olejem. na ciasto wykładamy mięso i podsmażone ziemniaki. zalewamy to wszystko mieszanką z jakek i sera. na wierzch układamy paprykę i pomidorki. Kruszymy pozostałą część fety. 
wystające brzegi ciasta zawijamy do środka,  tworząc wianuszek. Zapiekać przez  ok 40 min.
Smacznego!




1 komentarz:

  1. Ciekawy przepis! Chętnie wypróbuję, bo uwielbiam Fetę:)
    Chciałabym zaprosić Cię do społeczności Blogerów kulinarnych na Mikserze: http://zmiksowani.pl/?ref=szalonapatelnia

    Mikser Kulinarny to agregator i wyszukiwarka przepisów z polskich blogów kulinarnych. Serwis zebrał już 381 096 przepisów z 3 385 blogów, a korzysta z niego ponad 1 mln użytkowników miesięcznie. Dołącz do naszej społeczności http://zmiksowani.pl/?ref=szalonapatelnia :)

    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń