Faza na razowy makaron trwa. Nie od dziś wiem, że bez makaronu nie wytrzymałabym ani tygodnia więc żeby zagłuszyć wyrzuty sumienia wybieram przynajmniej jego zdrowszą, pełnoziarnistą wersję. I jak się okazuje idealnie sprawdza się jako "pudełkowy" lunch. Po zeszłotygodniowej sałatce z brokułem i fetą dziś kolej na razowe świderki z wędzonym łososiem, brokułami i serem brie. Do tego sos miodowo-musztardowy i jutrzejszy obiad gotowy.
LISTA ZAKUPÓW
na sałatkę:
200 gram makaronu razowego
500 gram brokuła
100 gram wędzonego łososia
60 gram sera brie
na dresing:
3 łyżki oliwy z oliwek
2 czubate łyżeczki miodu
2 łyżeczki musztardy
1 łyżka soku z cytryny
sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE
Makaron gotujemy w osolonej wodzie. Ważne, żeby był "al dente". Brokuła dzielimy na "różyczki" i również gotujemy i studzimy. Ser kroimy w kostkę, łososia na dość duże kawałki. Wszystkie składniki mieszamy dokładnie i doprawiamy miodowo - musztardowym dressing. Oliwę, musztardę, miód i sok z cytryny dokładnie mieszamy, doprawiamy delikatnie solą i pieprzem ... i gotowe!
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz