wtorek, 12 listopada 2013

Sałatka z makaronu razowego z brokułami i fetą

Sezonu dietetycznego ciąg dalszy :) I okazuje się, że jest to spore wyzwanie jeśli człowiek siedzi w biurze prawie 10 godzin dziennie. Kuszą fastfoody i "zupki z kubka", bo szybko, bo tanio, bo przywiozą. Postanowiłam stawić czoła wyzwaniu i przygotowywać sobie do pracy lekki ale pożywny lunch. Na razie uczę się konsekwencji, bo wcale nie jest to takie proste jakby się mogło wydawać. Na jutro pyszna sałatka z razowych świderków. 



LISTA ZAKUPÓW

200 gram makaronu razowego
 500 gram brokułów
1 litr bulionu warzywnego lub drobiowego
ser typu feta
garść nasion słonecznika
sól i pieprz
100 gram jogurtu naturalnego 
1 ząbek czosnku
0,5 łyżeczki ziół prowansalskich


PRZYGOTOWANIE

Makaron gotujemy"al dente" w osolonej wodzie, studzimy. Brokuły gotujemy w wywarze warzywnym, dzięki temu będą miały wyrazistszy smak. Ugotowanie warzywa studzimy. Ser kroimy w grubą kostkę. wszystkie składniki mieszamy. Dodajemy garść nasion słonecznika. Całość doprawiamy solą i pieprzem.
Sos czosnkowy: czosnek przeciskamy przez praskę i mieszamy z jogurtem, dodajemy zioła prowansalskie. Wszystko dokładnie mieszamy. Kto nie liczy kalorii może dodać łyżkę gęstego majonezu. sałatka najlepiej smakuje na zimno, jako dodatek do mięs, czy tesz jako szybki i zdrowy lunch.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz