czwartek, 24 października 2013

Risotto z brokułem i boczniakami

Piękna złota jesień sprzyja owocnym grzybobraniom. A na stole grzyby pod każdą postacią. Najczęściej moje ukochane risotto :) To tradycyjne już powoli zaczyna mi się przejadać,  szukałam więc pomysłu na urozmaicenie jesiennego menu. Grzyby muszą być, postawiłam więc niestandardowo na boczniaki a do tego brokuły... i jest bardziej niż pysznie :)

LISTA ZAKUPÓW

2 łyżki masła
1 mała cebula
2 ząbki czosnku
1 szklanka ryżu do risotto
1 litr wywaru drobiowego lub grzybowego
1/2 szklanki białego wina
250 gram boczniaków
300 gram brokuła świeżego lub mrożonego
sól, pieprz
natka apietruszki 

PRZYGOTOWANIE

Cebulę i czosnek drobno siekamy. W rondlu rozpuszczamy łyżkę masła. Dodajemy posiekaną cebulę i czosnek i czekamy aż cebula się zeszkli. Dodajemy ryż i dokładnie mieszamy. Kiedy ziarenka ryżu nabiorą perłowego koloru dolewamy wino. Kiedy alkohol odparuje dolewamy łyżkę wazową wywaru, dokładnie mieszamy (ważne, by wywar był podgrzany; zimny spowolni proces gotowania ryżu). Boczniaki kroimy w dość grubą kostkę, dodajemy do ryżu. Mieszamy wszystko i jeśli to konieczne dolewamy kolejną porcję bulionu. Następnie dodajemy brokuły. "Zabieg" z wywarem powtarzamy tak długo, aż ryż nie będzie miękki (około 30 min). Dodajemy drobno posiekaną natkę pietruszki. Po wyłączeniu palnika dodajemy łyżkę masła i mieszamy, aż nasze risotto uzyska charakterystyczną kremową konsystencję. Odczekajmy 5-10 minut a później cieszmy podniebienia!
Smacznego!