środa, 11 grudnia 2013

Pasta z krewetkami i cukinią

Krewetki i cukinia to ponoć małżeństwo idealne. A makaron z tymi dodatkami to klasyk. Postanowiłam troszkę po swojemu go stuningować. I wyszło super. I nawet odgrzewany smakuje świetnie :) Gdyby nie fakt, że dałam się oszukać cukini, która przebiegle zmieniła swą objętość, uznałabym, że byłoby to moje ulubione w przygotowaniu danie. Bo do ulubionych w jedzeniu na pewno się zalicza :) 


LISTA ZAKUPÓW

2 łyżki oliwy z oliwek
2 ząbki czosnku
400 gram krewetek rozmrożonych
1/4 kieliszka białego wina
2 małe cukinie
garść pomidorków koktajlowych
200 gram makaronu razowego tagliatelle
 pieprz cytrynowy
skórka starta z ćwiartki cytryny
sól,
papryczka chili



PRZYGOTOWANIE

Makaron gotujemy al dente według wskazówek na opakowaniu. Na patelni rozgrzewamy oliwę. Czosnek drobno siekamy i podsmażamy. Krewetki czyścimy (pozbywamy się pancerzyków) i dodajemy na patelnie. Podlewamy winem i pozostawiamy na wolnym ogniu aż alkohol wyparuje. Cukinię myjemy i kroimy na bardzo cieniutkie plasterki (ja używam do tego obieraczki ;)). Cukinie dodajemy na patelnie i dusimy wszystko ok. 5 minut. Dodajemy pomidorki i skórkę z cytryny i dusimy jeszcze przez kilka minut. Całość doprawiamy pieprzem cytrynowym, solą i szczyptą chili. Kiedy makaron jest gotowy przekładamy go  na patelnię. Przed odcedzeniem odkładamy sobie trochę wody, w której się gotował. Jeśli sos okaże się za gęsty posłuży nam ona idealnie do rozcieńczenia. wymieszajmy dokładnie wszystkie składniki i pozwólmy smakom dokładnie się wymieszać. Po kolejnych 5 minutach  danie jest gotowe do podania. Smacznego!