wtorek, 7 stycznia 2014

Kurczak curry z mleczkiem kokosowym

Już zapomniałam jak ciężki może być powrót do pracy po dwutygodniowym urlopie. Pobudka o 6:30, boląca łopatka a do tego powrót do RACJONALNEGO żywienia (żeby nie użyć słowa "dieta";) ). Noworoczna blogowa wishlista wydłuża się z każdym dniem, niestety większość punktów to zakazane chwilowo łakocie. Póki co skupiam się na obiadach które można zabrać do pracy. Tort czekoladowy i bita śmietana muszą chwilkę poczekać :)


SKŁADNIKI

1 średnia cebulka
2 duże ząbki czosnku
1 podwójna pierś z kurczaka
200 ml mleczka kokosowego
1 łyżka koncentratu pomidorowego
2 łyżki sosu sojowego
1 czubata łyżeczka curry
1/3 łyżeczki mielonego imbiru
sól, pieprz
1 łyżka oliwy z oliwek


PRZYGOTOWANIE

Na patelni rozgrzewamy oliwę. Cebulę i czosnek siekamy bardzo drobno. Podsmażamy na złoty kolor. Piersi oczyszczamy, kroimy w grubą kostkę. Dodajemy na patelnię. Doprawiamy curry i imbirem, dodajemy sos sojowy i dusimy przez kilka minut. Następnie dolewamy mleczko kokosowe i koncentrat. Wszystko dokładnie mieszamy i dusimy pod przykryciem około 15 - 20 min. Doprawiamy solą i pieprzem według upodobań i dusimy jeszcze przez chwilę. Podajemy  na gorąco z ryżem lub kuskusem.
Smacznego!